rodsa.net

RODSA - Asociatia de Vanzari Directe din Romania - Romanian Direct Selling Association - Adresa pe Internet: http://www.rodsa.ro

Fotografia mea
Nume:
Locația: Cluj-Napoca, Romania

Dipl. Math, Manager MLM International Romania, RODSA Chairman

marți, martie 14, 2006

Ce trebuie să ştim despre schemele piramidale?

  1. Sunt necâstigatoare. Schema piramidală se bazează pe o matematică simplă: există puţini câştigători şi foarte mulţi participanţi care îşi pierd investiţiile. Câştigurile sunt plătite din banii pierduţi de cei mulţi.
  2. Sunt frauduloase. În mod conştient sau nu, participanţii la o schema piramidală îi păcălesc pe cei care sunt recrutaţi. Dacă li s-ar explica şansele scăzute de a obţine un profit, puţine persoane ar plăti să intre în schemă.
  3. Sunt ilegale. Există un risc real ca o schemă piramidală să fie oprită de autorităţi, iar participanţii să fie pasibili de pedeapsă.

De ce ar vrea cineva să se înscrie într-o schema piramidală?

Cei ce promoveaza aceste scheme sunt maeştrii în psihologia maselor. La întrunirile de recrutare se creeaza o adevarată frenezie, o atmosferă de entuziasm în care presiunea exercitată de grup şi promisiunile unor venituri peste noapte manevrează lăcomia sau frica oamenilor de a pierde o afacere bună. Întrebările şi verificările sunt descurajate. Este greu ca o persoană să facă faţă unei astfel de oferte, dacă nu este conştientă de faptul că schema este măsluita împotriva sa.

Piramidele mascate – lupul în blana de oaie.

Unii promotori de scheme piramidale încearcă să le mascheze ca fiind metode de marketing în reţea. Marketingul în reţea este o metoda de afaceri legală, în care se construieşte o reţea de distribuitori independenţi pentru a vinde produse de larg consum.

Pentru a apărea ca o companie de marketing în retea, o schema piramidală apelează la o linie de produse şi susţine că are ca scop comercializarea acestora. Cu toate acestea, efortul real depus în vânzarea produselor este infim sau complet inexistent. În schimb, banii se colectează în stilul tipic schemelor piramidelor: prin recrutare. Caracteristica acestor piramide constă în faptul că noii distribuitori sunt nevoiti sa cumpere cantităţi mari şi costisitoare de produse, atunci când se înscriu în schemă.

  • De exemplu, se poate întâmpla ca o persoană să cumpere produse fără nici un fel de valoare în schimbul a 500 de dolari pentru a deveni “distribuitor”. Persoana care a recrutat-o primeşte 250 de dolari (un comision de 50%) şi 250 de dolari merg la vârful piramidei (compania, în cazul nostru). Observaţi asemănarea cu procedeul de la schema piramidală TEAM-PARTNER descrisă mai devreme.

Majoritatea piramidelor mascate nu sunt atât de uşor de demascat. Companiile care practică aceste scheme piramidale aleg adesea produse care costă puţin pentru a fi fabricate şi care nu au nici un fel de valoare stabilită de piaţă, cum ar fi produse noi, miraculoase, cure exotice etc. Acest lucru îngreunează studiul pieţei despre existenţa unei solicitări adevarate pentru produsele vândute. Cea mai buna metodă de a evita o schemă piramidală frauduloasă mascată constă în a deosebi o afacere legală de una frauduloasă.

1 Comments:

Anonymous Anonim said...

As dori sa stiu mai multe detalii despre aceste scheme piramidale , si in principal despre legile care o interzic. Legea 650/2002 este o lege incompleta. Daca participantii ar fi in cunostinta de cauza ca ar putea pierde integral sumele investite, atunci ar mai fi o schema ilegala?
Va multumesc anticipat!
Daca imi puteti raspunde la adresa Alex_Buzau@email.ro

11:27 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home